Ontwikkelingsstoornis

Zoals de naam al doet vermoeden is een ontwikkelingsstoornis een stoornis die ontstaat tijdens de ontwikkeling van het kind. Een aantal voorbeelden van ontwikkelingsstoornissen zijn de volgende: ADHD, autismespectrum stoornis en gedragsstoornissen.

ADHD
De stoornis ADHD bevat twee aspecten. Aan de ene kant zijn er de concentratie- en aandachtsproblemen, en aan de andere kant de impulsiviteit en hyperactiviteit. Soms zijn beide aanwezig, maar het is ook mogelijk dat één van de twee aspecten overheerst. Bekend is dat bij mensen met ADHD van nature veel meer hersenactiviteit plaatsvindt dan bij mensen zonder ADHD.

Autismespectrum stoornis (ASS)
Een autismespectrum stoornis kan zich op vele verschillende manieren uiten. Sommige mensen hebben het in een milde vorm en kunnen prima functioneren zonder dat ze hier verdere hulp bij nodig hebben. Anderen ervaren meer problemen en hebben behoefte aan een vorm van begeleiding. Mensen met een ASS verwerken informatie die ze binnenkrijgen (zoals beelden, geuren, geluiden, smaken) op een andere manier dan ‘normale’ mensen. Zo vinden mensen met autisme het vaak heel lastig om iets als een geheel te zien, doordat ze veel oog voor detail hebben. Daarnaast ontstaan er vaak problemen met sociale contacten.

Gedragsstoornissen (ODD en CD)
Kinderen met ODD, een oppositioneel-opstandige gedragsstoornis, zijn moeilijk in de opvoeding, maken ruzie, verzetten zich regelmatig en houden zich niet aan de regels. Door hun opstandige gedrag hebben zij vaak moeizame contacten met leeftijdsgenoten en volwassenen. Van agressief gedrag is echter meestal geen sprake. Kinderen met CD, een antisociale gedragsstoornis, kunnen daarentegen wel agressief zijn en zelfs delinquent gedrag vertonen. Ze zijn vaak erg op zichzelf en de contacten die ze hebben, verlopen vaak zeer moeizaam. Kinderen met CD kunnen erg manipulatief zijn, waarbij ze anderen gebruiken voor hun eigen doelen. Het agressieve gedrag dat ze kunnen vertonen kan verbaal, fysiek of relationeel zijn (denk bij dit laatste aan het buitensluiten van anderen).

Begeleiding bij ontwikkelingsstoornissen
De begeleiding van deze stoornissen richt zich vaak niet alleen op het kind. Meestal worden leraren en ouders hier ook bij betrokken, door hun informatie te geven over de stoornis en hen tegelijkertijd te trainen hoe ze hiermee om kunnen gaan.

Alleen bij kinderen?
Ontwikkelingsstoornissen bestaan zeker niet alleen in de kindertijd, maar ze manifesteren zich bij kinderen vaak anders dan bij volwassenen. Autisme openbaart zich soms pas op latere leeftijd, wanneer iemand een onverwachte gebeurtenis meemaakt (zoals een scheiding of ontslag). Gelukkig is er bij autisme, en ook bij ADHD, de mogelijkheid om dit in de volwassenheid te onderzoeken. Dit kan met behulp van vragenlijsten over het gedrag in de kindertijd en in het heden. Ook als het pas op latere leeftijd ontdekt wordt, noemen we het een ontwikkelingsstoornis.

Klik hier voor de printversie van bovenstaande tekst (pdf).

error: Content is protected !!